Ako správne hydratovať telo?

Pitný režimLeto a horúčavy sa nezastaviteľne blížia a teploty stále stúpajú. Zvýšenú pozornosť v horúcich dňoch by ste mali mať na dodržiavanie pitného režimu. Hoci väčšina z vás pije dostatočné množstvo tekutín, ich výber nie je pre hydratáciu, zdravie a postavu práve najideálnejší. Častokrát pijete príliš chladené nápoje, sladené a ochutené vody, a v tých horších prípadoch prijímate absolútne nedostatočné množstvo tekutín vzhľadom na zmenu klimatických podmienok.

Je potrebné tieto nesprávne zvyklosti odstrániť a naučiť sa správne hydratovať vaše telo. Pretože až z cca 60% je vaše telo tvorené vodou. Preto je logické, že pre správne fungovanie, ako fyzické tak i psychické, je potrebné v horúčavách túto vodu dopĺňať. Musíte si uvedomiť, že vodu v lete vylučujete o veľa viac potením, preto ju treba dodať vo väčších množstvách.

Pitný režimPravidelnosť a správny výber

V horúcich dňoch je potrebné dbať na pravidelný pitný režim, ktorý zahŕňa nielen dostatočné množstvo vhodných tekutín ale aj ich pravidelné dávky do vášho tela. To znamená, naučiť sa piť tekutiny napr. každú hodinu 2 dcl alebo každé dve hodiny 4 dcl vody. Ideálne je zautomatizovať si tento proces aby bol pre vás prirodzený.

Dôležitý je i správny výber tekutín, medzi ktorý zahrňujeme najmä čistú pitnú vodu, minerálne vody, nesladené bylinné a ovocné čaje a nemali by ste zabudnúť i na polievky. Pri minerálnych vodách je potrebné obmieňať druh po cca týždni, aby ste predišli prebytku jedného minerálu. Vyhýbať by ste sa nemali ani polievkam, hoci mnohým možno neimponuje, že sú teplé. Na to je jednoduchý trik, vyskúšajte nové recepty na studené polievky, ktoré veľmi dobre osviežia a dodajú potrebnú hydratáciu organizmu.

Voda v ovocí a zelenineAko správne hydratovať telo?

Niektoré druhy ovocia a zeleniny obsahujú veľké množstvo vody, niekedy až 80-96%. Pri konzumácii týchto druhov sa ich voda vstrebáva do nášho tela a i týmto spôsobom môžete doplniť potrebné tekutiny. Nie je náhoda, že veľa potravín, ktoré obsahujú vysoké percento vody, dozrievajú práve v letných mesiacoch. Vyskúšajte si spraviť zeleninový alebo ovocný šalát a nielenže sa zasýtite, ale prispejete tým i k zdravému pitného režimu (o vitamínoch a mineráloch ani nehovorím). Potraviny s vysokým percentom vody si môžete porovnať v tabuľke uvedenej nižšie.

.

Tabuľka ovocia a zeleniny

Teraz už viete ako na správny pitný režim. Keby ste potrebovali ešte viac poradiť, stačí nám napísať SEM (cez kontaktný formulár).