4 tipy, ako zregenerovať svalstvo

To, že pohyb je zdravý pre naše telo už dávno vieme. Pôsobí na náš organizmus pozitívne v mnohých smeroch, či už tým, že zlepšuje látkovú premenu, upokojuje nervy alebo tým, že zabraňuje ukladaniu tukov. To z neho robí skvelý prostriedok, ako zredukovať hmotnosť a zlepšiť svoju fyzickú kondíciu. Ak však cvičenie neprispôsobíte vašej kondícii a náhle preťažíte organizmus namáhavou fyzickou aktivitou, tak si môžete byť istí, že sa dostaví svalová horúčka. Ako teda zregenerovať svalstvo, keď už trpí takzvanou „svalovicou“?

 

1.Dobite telo stratenými minerálmi

pexels.com

Na regeneráciu svalstva pomáhajú minerály ako napríklad horčík,vápnik, selén či zinok. Ak teda doplníte do svojho jedálneho lístka potraviny, ktoré sú bohaté práve na tieto minerály, tak určite nespravíte zle. Ktoré potraviny to teda sú?

Na vápnik sú bohaté mliečne výrobky. V prípade, že ste alergickí na mliečnu bielkovinu, vápnik môžete doplniť konzumáciou maku či sójového mlieka. Horčík je zase obsiahnutý v mandliach, datliach, listovej zelenine ale aj v rybách, či už v tuniakovi alebo v zubáčovi. V ovsených vločkách nájdeme hneď dva zo spomínaných potrebných minerálov, a to selén a horčík. Selén môžeme doplniť taktiež konzumáciou brokolice a hnedej ryže.

2.Doprajte si bielkoviny

Na regeneráciu svalov dokáže naše telo využiť aj bielkoviny, preto je dôležité ich prijať po náročnom tréningu. Bielkoviny podporujú hojenie a môžeme ich prijať napríklad z vajec, mäsa, rýb či z tvarohu. Vajcia obsahujú veľké množstvo esenciálnych aminokyselín, ktoré sú pre človeka nevyhnutné, pretože si ich nedokáže vyrobiť telo samo. Protizápalovo pôsobia taktiež omega-3-mastné kyseliny, na ktoré sú bohaté obzvlášť ryby. Obsahujú vysoko kvalitné bielkoviny, ktoré majú priaznivý vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu a znižujú krvný tlak.

3.Hydratujte svoje telo

Dehydrované telo je náchylnejšie na svalové kŕče, preto je dôležité dodržiavať počas dňa pitný režim, najmä pred a po tréningu. Pitie vody po fyzickej aktivite by pre nás malo byť rovnako samozrejmé ako pitie počas tréningu. Správna hydratácia tela podporuje a urýchľuje regeneračný proces svalstva.

4.Vymasírujte svaly

Pri svalovej horúčke dokáže pomôcť aj masáž, pomocou ktorej môžete zo svalov vytrieť nadbytočnú kyselinu mliečnu. Na masáž môžete použiť aj rôzne oleje ako napríklad ľubovníkový olej, ktorý utišuje bolesť a urýchľuje metabolické procesy. Pomôcť môže aj aromaterapia. Vône ako levanduľa, harmanček či majorán dokážu uvoľniť svaly a utíšiť bolesť.