6 výhod konzumácie šalátov

Čo jesť v horúcich dňoch, aby ste nezaťažili žalúdok ťažkými a tučnými jedlami? Určite odporúčame jesť menej ako bežne v chladnejších dňoch, menšie porcie a správne vyberať jedlá a potraviny. Vynikajúcim variantom v horúčavách je ľahký zeleninový šalátik, ktorý vás dobre zasýti aj zachladí na rozdiel od vysmážaného rezňa, ktorý vám po jeho konzumácii na pocitovej hodnote určite nepridá. Prečo sa teda oplatí zaradiť v lete do jedálnička o čosi častejšie rôzne šaláty a zameniť ich ako hlavné jedlo a nielen ako prílohu?

 

6 výhod konzumácie šalátov:

  • Sezónna zelenina – v lete je možné dostať takmer všetky druhy čerstvej zeleniny, ktorá je v porovnaní s dovážanými zo zahraničia hodnotnejšia a zdravšia. Či už si ju dopestovávate sami v záhradke alebo kúpite na miestnom trhu či supermarkete, máte na výber z
    neobmedzených možností.
  • Surová zelenina je najhodnotnejšia – Surová zelenina v šalátoch predstavuje najideálnejšiu prípravu zo všetkých, pretože sa v nej nachádza najviac vitamínov a výživných látok, ktoré sa pri iných tepelných úpravách zeleniny znižujú alebo strácajú.
  • Mixujte do zbláznenia – vďaka aktuálnej sezóne môžete vymýšľať nespočetné variácie šalátov podľa chuti a nálady. Do mixu zeleniny potom stačí pridať opäť podľa chuti grilované kúsky mäsa, rôzne druhy syrov, šunky, ryby a pod.
  • Vaša postava sa vám odvďačí – šaláty na obed a večeru sú skvelou voľbou, ak sa snažíte redukovať hmotnosť alebo udržať váhu. Šaláty so správnymi surovinami vás dostatočne zasýtia a dodajú potrebnú energiu (absolútne neberieme do úvahy rôzne majonézy, dressingy, ktoré každý jeden šalát znehodnocujú – vyhnite sa im!). Samozrejme, pre niekoho nepostačuje iba šalát, závisí to individuálne od každého človeka.
  • Rýchla a jednoduchá príprava – Jednotlivé suroviny stačí poriadne umyť, nakrájať na požadované kúsky, dochutiť bylinkami (sušenými aj čerstvými) a soľou, a jedlo je hotové. A takto pripravený šalátik si môžete ľahko zbaliť a zobrať so sebou, napríklad do práce alebo na výlet.
  • Šaláty aj z ovocia – na obed si nemusíte pripraviť len šaláty zo zeleniny, ale vyskúšať môžete namixovať aj rôzne druhy ovocia, ktoré môžete zaliať, napríklad bielym jogurtom a medom. Ovocie vás dobre zasýti a sladký obed je na svete.

Autor: Ing. Libor Javro