Ako dosiahnuť úspešnú redukciu a natrvalo?

JEDINE ZMENOU ŽIVOTNÉHO ŠTÝLU!

Čo najčastejšie vedie ľudí k zmene zaužívaného životného štýlu? Podľa našich dotazníkových prieskumov ide najmä o vlastnú vôľu zmeniť svoju postavu, športový výkon alebo celková zmena životného štýlu. A v neposlednom rade na základe zdravotných ťažkostí a odporúčaní lekárov.

ako sa správne stravovať?Zlý a často nezdravý spôsob života/životného štýlu vedie od drobnejších problémov k tým závažnejším. Prejavy sú rôzne: od únavy, straty vitality, stresu, bolesti hlavy, straty chuti do jedla alebo iných aktivít až po zdravotné problémy ako obezita, zvýšený cholesterol a krvný tlak, migrény, zažívacie problémy a ťažšie ochorenia.

Zmena  životného štýlu nie je pre každého jednoduchá. Niektoré nesprávne návyky si so sebou prinášate už  z detstva, ktoré sú vo vás hlboko zakorenené. Často však stačí zmeniť len základné návyky a zvyklosti k lepšiemu, pričom sa tieto zmeny odrazia ako na psychickej tak i na fyzickej oblasti.

Zdravý spôsob života vám dodá energiu, silu, zdravšie a krajšie telo a takisto psychickú spokojnosť.  Ale to už určite všetci viete, takže hlavná otázka znie: ako na to keď tie zaužívané chodníčky sú také pohodlné…

Kedy a ako začať?

Ľudia neustále vyhľadávajú správny čas na uskutočnenie zmeny, ale správny čas na zmenu neexistuje. Je potrebné začať tu a teraz, bez výhovoriek.

Taktiež je potrebné si uvedomiť, že zmena životného štýlu nie je krátkodobou zmenou, ale zmenou na celý život. Aby ste dosiahli úspešnú zmenu, potrebujete mať voči daným zmenám v živote správny prístup a pripraviť sa na ňu.

Na úplnom začiatku si zabezpečte  dve základné oblasti pre úspešnú zmenu:

  1. Vhodné prostredie a čas venovať sa danej zmene
  2. Cieľ a dostatočná motivácia

So zmenou začnite vždy u seba. Časom môžete zapojiť i ostatných vo vašom okolí. Nemôžete však na začiatku očakávať, že sa k vám blízky či známy pridajú a budú robiť to isté čo vy. Ale časom určite pri pozorovaní pozitívnych zmien vo vašom živote prídu sami, budú sa pýtať ako ste to dosiahli a pridajú sa ! Správnou motiváciou si takisto dopomôžete k tomu, aby ste dosiahli svoj vytúžený cieľ. Vždy keď budete na pochybách o spôsobe vašej zmeny, spomeňte si na svoj cieľ a sústreďte sa len naň.

Čo predstavuje zmena životného štýlu?

Je potrebné zmeniť minimálne 3 základné oblasti:

  1. Stravovanie
  2. Myslenie
  3. Pohyb
  4. Odpočinok

správne stravovanieZmena stravovacích návykov býva častokrát najťažšia. Pretože ak ste sa nesprávne stravovali ako deti, tieto zvyklosti ste si pravdepodobne prebrali do dospelosti. Ide najmä o nesprávnu technologickú úpravu potravín, zlý výber potravín už pri nakupovaní, nepravidelnosť stravovania, prípadne skúšanie rôznych diét a experimentovanie.

Základom zdravého stravovania je pravidelná konzumácia zdravých a vyvážených jedál v primeraných množstvách a v správnom čase. V tejto oblasti vám pri zmene vie najlepšie poradiť výživový poradca ako som ja. Či už prostredníctvom konzultácií alebo zostavením jedálnička na mieru, kde vás celým procesom výživový poradca správne povedie a môžete daný cieľ dotiahnuť do konca.

Fyzická aktivita je pri zmene rovnako dôležitá ako strava. Aj keby ste chodili do fitka každý deň a neupravili si šport a zdraviesprávne stravu, vaša snaha by bola márna. Pohyb a strava idú ruka v ruke k dosiahnutiu fyzickej vitality, krásnej postavy a psychickej pohode. Nemusíte chodiť len do fitka, na začiatku stačí aspoň o jeden stupeň zvýšiť vašu fyzickú aktivitu (napr. nepoužívať výťah ale schody, vystúpte z električky o jednu zastávku skôr a zvyšok prejdite pešo, každý deň choďte na prechádzku von na čerstvý vzduch a pod.). Po čase si zasa zvýšite svoj pohyb a budete na tom oveľa lepšie.

Zdravý a výdatný spánok sú pre naše telo i myseľ neoddeliteľnou súčasťou. Pre zdravý životný štýl je ponocovanie a nedostatok odpočinku nepredstaviteľné.  Vďaka spánku sa naše telo zregeneruje a nabije energiou pre fungovanie na ďalší deň.

Postupnosť zmien

Držte sa pravidla – aj malá zmena dokáže veľa… Je to jednoduché, ak nič nezmeníte, nič vo vašom živote sa nezlepší. Musíte niekde začať a aj malými zmenami postupne dosiahnete váš cieľ. Veľkou chybou býva snaha čo najskôr všetko zmeniť, čo predstavuje pre telo i myseľ veľký nátlak, a v konečnom dôsledku spôsobí zlyhanie. Na začiatku si stanovte kroky, ktorými začnete. Napríklad: ak ste doteraz neraňajkovali (vynechávali desiatu/olovrant) dajte si za úlohu zmeniť to. Alebo začnite aspoň 1x do týždňa cvičiť alebo 30 minút prechádzka a pod. Po určitom čase (týždeň/mesiac) pridajte ďalšie, náročnejšie úlohy. Zvýšte frekvenciu pohybových aktivít, zlepšite pitný režim (len správne tekutiny v odporúčaných množstvách počas celého dňa) začnite pravidelne jesť (každé 3 hodiny). Je to individuálny proces, ktorý záleží najmä od vášho konečného cieľa, čo potrebujete najmä zmeniť a vylepšiť.

Pomôcky

  • Zostavte si pracovný zošit (zoznam úloh), do ktorého si budete denne alebo týždenne vypisovať čo chcete za zmena životného štýludané obdobie spraviť. Na konci dňa/týždňa/mesiaca si môžete vyškrtnúť čo z daných úloh ste splnili. Ak sa tam nájdu úlohy, ktoré ste nesplnili, zamyslite sa prečo sa vám to nepodarilo a čo je potrebné pre to, aby ste to na druhý deň/týždeň/mesiac splnili.
  • Vizualizujte! Či už len sami pre seba vo svojej mysli alebo vytvorením motivačnej nástenky, kde si umiestnite fotky, obrázky, citáty, články, ktoré vám pripomínajú váš cieľ, vašu zmenu, a motivujú vás.
  • Nájdite si osobu, ktorá bude na vás dohliadať či spĺňate stanovené úlohy. Osoba, ktorá vás bude motivovať a povzbudzovať pri vašej zmene životného štýlu.

Každá zmena a jej výsledky si vyžadujú svoj čas, preto nepoľavujte a nevzdávajte sa. Pre niekoho sú zmeny ľahšie, pre iného oveľa ťažšie. Zodpovedne sa pripravte a určite svoj cieľ dosiahnete. Nebojte sa obrátiť na odborníkov, ktorí vám ako ja, určite radi pomôžu a poradia. Prajem veľa síl a trpezlivosti!

V prípade otázok alebo pomoci ma neváhajte kontaktovať na mail (info@vyzivovestudio.sk) alebo telefonicky (0915 882 810).