Najčastejšie chyby pri redukcii

dosiahni svoj cieľCieľ je to čo nás poháňa vpred a núti nás neustále zlepšovať sa. Keď dosiahnete vytýčený cieľ, niet väčšieho zadosťučinenia. Či už chcete schudnúť, zlepšiť svoj športový výkon alebo zlepšiť svoj zdravotný stav.  Prečo sa to teda každému nepodarí? Prečo častokrát nedosiahnete vytúžený cieľ a zlyháte?

Je potrebné si uvedomiť najčastejšie príčiny zlyhávania.

 

a)Prispôsobte si cieľ s ohľadom na čas

Ide najmä o nereálne ciele z hľadiska určitého času.

Príklad: Chceli by ste schudnúť  10 kg.

Nesprávny cieľ: chcete dané kilogramy schudnúť za mesiac.

Správny cieľ: chcete dané kilogramy schudnúť  za 3-4 mesiace.

Musíte si uvedomiť priority. Možno by ste aj za daný mesiac schudli stanovené kilogramy, ale určite nie zdravým spôsobom a bez jojo-efektu. Nechcete predsa schudnúť len na určitý čas…

 

b)Rozkúskujte si váš cieľ

Niekto by vám mohol tvrdiť, že príčinou vášho zlyhania je, že ste si stanovili príliš veľký cieľ. My si to nemyslíme, žiadny cieľ nie je tak veľký aby sa nemohol dosiahnuť. Je však potrebné si ho rozdeliť/rozkúskovať na menšie ciele, pomocou ktorých sa neustále približujete k hlavnému. Takže tu nastáva ďalšia príčina: zlyhanie z dôvodu stanovenia len jedného dlhodobého cieľa a nie stanovenie čiastkových (krátkodobých), ktoré sú ďalším potrebným krokom k úspechu.

Príklad: Chcete zredukovať počas roka 20-25 kg. Je potrebné si stanoviť i krátkodobé/čiastkové ciele ako napr. každý mesiac chcem schudnúť 2-3 kg. A keď každý mesiac úspešne dokončíte čo ste si stanovili, na konci roka dosiahnete i svoj hlavný/veľký cieľ.

c)Rozanalyzujte svoj cieľ

dosiahnite svoj cieľĎalším dôvodom neúspechu je nedostatočná analýza vášho cieľa. To znamená, že si ho poriadne nepremyslíte čo daným cieľom dosiahnete a čo vám to prinesie, ako i spôsoby ako ho vôbec úspešne zvládnuť. Rozanalyzujte si svoj cieľ –dôvody,  prečo to robíte. Rozpíšte si cieľ do 3 až 4 bodov, a týmto spôsobom: čo mám urobiť v týchto bodoch aby som splnil a dosiahol svoj počiatočný cieľ?

Príklad: Chcete zredukovať do pol roka 10 kg. Je potrebné si uvedomiť čo po jeho dosiahnutí získate – peknú postavu, lepší pocit zo seba samého a pod.  Pred jeho uskutočňovaním si musíte zvoliť postup ako ho dosiahnete, napr. 2 x do týždňa budete chodiť do fitka, zmeníte svoje stravovanie, myslenie a celkovo životný štýl…

d)Nerobíte to pre seba – zmeňte to!

Chcete sa páčiť druhým a v prvom rade to robíte pre nich a nie pre seba. To je veľká chyba! Váš cieľ musí byť vaším cieľom! Byť krásny, zdravý a sformovaný sami pre seba je najúčinnejšia motivácia. A zapamätajte si, že keď to budete robiť sami pre seba, o to viac sa to bude páčiť vášmu okoliu a sami sa budete cítiť lepšie.

Pre úspešné dosiahnutie cieľa je dôležitá a potrebná vizualizácia a stanovenie správneho cieľa.

 

PRAKTICKÁ ČASŤ – Poďte na to s nami!

Zoberte si papier a pero a bežte do akcie!Dosiahni svoj cieľ

Napíšte si na papier odpovede na 2 otázky:

  • Prečo chcete dosiahnuť daný cieľ (chudnutie)?
  • Čo tým dosiahnete, aké výhody? (byť krajší, sebavedomejší, zdravší…)

Vystavte si tieto odpovede na viditeľné miesto aby vám váš cieľ stále pripomínali. Týchto odpovedí sa držte po celý čas a majte ich vždy na pamäti. Ak nastane počas vášho procesu nejaká kríza, opäť sa vráťte k vašim odpovediam a pripomeňte si prečo to robíte. Takto sa začína cesta k dosiahnutiu úspešného cieľa.

V prípade, že potrebujete so svojím cieľom pomôcť alebo v prípade doplňujúcich otázok sa neváhajte na nás obrátiť. Sme vám k dispozícii buď na telefónnom čísle: 0915 882 810 alebo  mailom: info@vyzivovestudio.sk.

Odporúčame tiež prečítať článok: Ako dosiahnuť úspešnú redukciu a natrvalo?