Ako si spríjemniť život s histamínovou intoleranciou?

histamínová intoleranciaĽudské telo je zložené z množstva enzýmov a chemických látok, ktoré sú nevyhnutné pre správne riadenie orgánov. Avšak mnoho faktorov môže ovplyvniť a meniť ich prítomnosť, čím nastávajú zmeny a môžu vznikať rôzne problémy. Väčšia časť sa dá liečiť najmä úpravou životosprávy a stravovania. A tým sa zlepší zdravie a psychika, ktoré sú v živote  najdôležitejšie.

 

Čo je to histamínová intolerancia?

Je to stav, kedy dochádza k nerovnomernému pomeru histamínu a enzýmu, ktorý ho má odbúrať. Tento enzým diamínoxidáza-DAO, ak nie je prítomný v organizme, nastáva hromadenie histamínu a dochádza k funkčným zmenám. Histamín je chemická látka prirodzene sa vyskytujúca v organizme. Patrí medzi biogénne amíny, čo znamená, že telo si ich vytvára samo a určitá časť je prijatá do tela potravou. Histamín sa podieľa na viacerých funkciách organizmu, avšak najdôležitejšou funkciou je účasť na normálnych ochranných a regulačných reakciách.

V detstve a v mladšom veku býva enzým DAO dostatočne aktívny. U viacerých ľudí sa s pribúdajúcim vekom jeho aktivita znižuje, pričom 80% ľudí s histamínovou intoleranciou sú v strednom veku.

Ako sa prejaví histamínová intolerancia?

histamínová intolerancia

 

Ktoré potraviny sa odporúčajú konzumovať?

Obsah histamínu je v potravinách prirodzený, avšak skladovaním a zrením (pôsobením činnosti mikroorganizmov) sa jeho obsah zvyšuje. Preto najmenej histamínu je v čerstvých potravinách.

RybyZELENINA – mrkva, špargľa, mrazená kukurica a hrach, cuketa, rebarbora, uhorka, reďkovka, šalát, pór, petržlen, paprika, kaleráb

OVOCIE – jablko, hruška, melóny

OBILNINY – ovos, ryža, prosová múka, cestoviny zo špaldovej a kukuričnej múky

MÄSO- čerstvé mäso, čerstvé ryby (ihneď vypitvané)

MLIEKO- nahradiť za kokosové mlieko, ryžové mlieko

OSTATNÉ – čerstvé bylinky (mäta, šalvia), med, repkový olej, korenie (petržlenová vňať, rozmarín)

 

Konzumovať sa môžu aj tie potraviny, ktoré radíme do nepovolenej skupiny, ale to záleží od individuálneho prahu intolerancie histamínu! Vynechať treba každú potravinu, po ktorej konzumácii pociťujete ťažkosti. Jednému robí zle jedna potravina, druhému zase iná. Táto intolerancia je v skutku veľmi individuálna. Treba si všetky potraviny otestovať, preto vám odporúčam založiť si Stravovací denníček, kde si budete zapisovať, čo ste skonzumovali a akonáhle sa prejaví nejaká obtiaž v zdravotnom stave, je potrebné si pozrieť v ten deň i pár dní dozadu, čo ste skonzumovali a nájsť vinníka. Často to môžu byť len určité ingrediencie ako škorica či iné. Túto potravinu je potom následne potrebné eliminovať v strave a nahradiť ju za inú, pre vás vhodnú potravinu. Tento systém je najdôležitejší pri manažovaní stravovania ľudí trpiacich na intoleranciu histamínu.

Medzi najčastejšie vyvolávače histamínovej intolerancie a potraviny s najväčším obsahom histamínu sú:

  • úprava jedlaalkohol, červené víno, kvasinkové pivo
  • zrejúce syry
  • údeniny –saláma, šunka, párky
  • rôzne druhy zeleniny a ovocia: rajčiny, špenát, jahody, ananás, slivky, banány
  • čokoláda, kakao
  • ocot
  • rôzne aditíva potravín: siričitany, dusitany
  • konzervy
  • hotové jedlá, prihrievané pokrmy

Po prečítaní článku vás teda napadne otázka: ,,Čo teda môžem konzumovať ?“ Je toho podstatne dosť, len si treba zvyknúť na zmenu stravovania, osvojiť si nové potraviny, prípravy a kombinácie potravín. Buďte kreatívni! Odmenou vám bude pozitívny vplyv na zdravotný stav. Dôležitým krokom je teda vysadiť jedlá s vysokým obsahom histamínu a nájsť tie potraviny, na ktoré ste veľmi náchylní. Ďalej si vyberať vždy čerstvé potraviny, vyhýbať sa mäsovým konzervám, znížiť konzumáciu prihrievaného jedla a snažiť sa kontrolovať chemický obsah potravín. Je potrebné si osvojiť vlastných dodávateľov, ktorí vám predajú čerstvé potraviny ako napríklad mäso.  S úpravou stravy vám vie odborne poradiť i náš výživový poradca formou konzultácií na danú problematiku alebo priamo vyskladaním jedálnička a výživového plánu.

Histamínová intolerancia dokáže znepríjemniť bežný život, avšak po nasadení správnej diéty sa budete cítiť opäť fit a zdravotné ťažkosti sa odstránia.

(Autori článku: Ing. Libor Javro, tím výživového štúdia v spolupráci s Mária Vašeková)