Dnes je možné dostať v našich obchodných reťazcoch takmer všetky druhy zeleniny počas celého roka vďaka medzinárodnému dovozu. Na jednej strane si môžete myslieť, že je to predsa super dostať aj počas zimného obdobia zeleninu, ktorá sa u nás dá dopestovať jedine v lete. Má to však nejedno negatívum, ktoré je potrebné si uvedomiť.
Kvalita zeleniny z dovozu
Keď kupujete zeleninu, ktorá nemá momentálne sezónu, je s najväčšou pravdepodobnosťou dovezená zo zahraničia. A keďže je dovezená zo zahraničia, na to aby „prežila“ prevoz až k nám, musí sa táto zelenina predčasne zberať a rôznymi spôsobmi „ošetrovať“ aby sa na pulty obchodov dostala akoby práve odtrhnutá zo záhrady. Väčšina dovážanej zeleniny dozrieva počas prepravy, čo nie je určite ideálne, pretože takáto zelenina neobsahuje žiadne výživné látky ako tá, ktorá prirodzene dozreje a jej zber nastáva až vtedy.
Ako vybrať správne?
Pre tých, ktorí sa snažia zdravo stravovať a záleží im na kvalite potravín, by sa mali predovšetkým orientovať na sezónnosť zeleniny. To znamená, že v danom období kupovať zeleninu, ktorá sa dá bežne u nás dopestovať a kúpiť i na rôznych trhoch. Je potrebné sa taktiež sústrediť na výber lokálnej zeleniny, vyberať najmä domáce poľnohospodárske výrobky, prípadne od našich susedov Čechov.
Benefity sezónnej zeleniny
- skutočná a nezameniteľná chuť (sezónna zelenina nepotrebuje umelé zásahy na dosiahnutie chuti, vône alebo farby)
- keďže zelenina prirodzene dozrela, obsahuje všetky výživné látky, vitamíny a minerály
- môžete si ich sami dopestovať alebo kúpiť na miestnych trhoch
- je lacnejšia ako zelenina, ktorá sa práve nedá dopestovať a dováža sa (zelenina je lacnejšia keď sa dá práve dopestovať a je jej dostatok)
Ako teda dostať najčerstvejšiu zeleninu?
Tí, ktorí máte možnosť a priestor, tak je najideálnejšie dopestovať si zeleninu vo vašej vlastnej alebo prenajatej záhradke. Ak tú možnosť nemáte, skúste sa popozerať vo vašom okolí na rôzne farmárske trhy alebo farmy, kde si zeleninu v danom období môžete kúpiť. Prípadne v nákupných centrách a obchodoch dbajte na to, aby ste kupovali naozaj sezónnu zeleninu, ktorá sa dá momentálne dopestovať, pričom nezabudnite odsledovať to, či je daná zelenina zo Slovenska alebo z dovozu! Stačí si už len poriadne naštudovať sezónnosť zeleniny a svoje telo tak odmeníte plnohodnotnými a výživnými potravinami, ktoré určite potešia vaše chuťové bunky.
Orientačná termíny sezóny pre zeleninu*
- Pór (jarný zber) : marec – apríl – máj
- Reďkovka a pažítka: apríl- jún
- Špenát: apríl – máj
- Ľadový šalát, jarný šalát: apríl- máj
- Uhorky: jún – august
- Brokolica, kaleráb: jún
- Tekvica, cuketa a patizón: jún- októbra
- Paradajky : júl – august
- Cibuľa, mrkva, petržlen: august -november
- Zeler: október – november
*Uvedená zelenina sa myslí dozretá v záhrade, nie v skleníkoch. Uvedené obdobia sú len orientačné, samozrejme niektoré druhy zeleniny sa dajú dopestovať i v iných mesiacoch, v závislosti i od geografickej polohy a pod.