Klientka Daniela oslovila naše Výživové štúdio a pomoc od výživového poradcu Ing. Javra následne po tom, čo jej ručička na váhe ukázala číslo, ktoré sa jej nepáčilo. Ako sama vraví:
„Vždy som mala problémy s váhou a moje stravovacie návyky boli príšerné. Keď mi váha vyskočila nad 70 kg a už som sa prestala sama vo svojom tele cítiť dobre, vedela som že s tým musím niečo urobiť.“
„Nepravidelný príjem stravy som vymenila za jedenie každé 3-4 hodiny. Tí, ktorí majú možnosť sledovať čo jem sa smejú, že jem stále či ešte viac ako predtým, a napriek tomu chudnem.“
Výživový poradca Ing. Javro podotýka, že stravovanie pred upravením stravy a jedálnička nebolo práve ideálne a najviac robili Daniele problémy raňajky, ktoré sú dôležitou súčasťou dňa.„V minulosti sa môj deň začínal dlhé roky čokoládovým termixom. Keď som chcela zjesť niečo iné alebo viac, tak ma napínalo a nešlo to. S odstupom času viem, že to bol psychický blok, lebo teraz papám 2 chlebíky s maslom a šunkou a pohár džusíku k tomu. A keď chcem, doprajem si tie chlebíky aj s nutelou 🙂 Ale len občas. Nepravidelný príjem stravy som vymenila za jedenie každé 3-4 hodiny. A mrazenú pizzu na večeru za čerstvú zeleninu prípadne mrazenú a chudé mäsko. Tí, ktorí majú možnosť sledovať čo jem sa smejú, že jem stále či ešte viac ako predtým, napriek tomu chudnem.“
„Na prvú konzultáciu som išla s tým, že chcem zmenu v stravovacích návykoch a keď sa potom podarí nejaké tie 3 kg schudnúť, bude to fajn.“
Ako sám tvrdí náš výživový poradca Ing. Javro, základom úspešnej redukcie sú správne informácie. Ak máte nesprávne informácie načítané len z lifestalových magazínov alebo internetu, často sa stáva, že sú nepravdivé alebo dokonca zavádzajúce. Preto všetkým odporúčam, obráťte sa radšej na odborníka, ktorý vám danú problematiku objasní a pomôže s daným problémom, ktorý máte práve vy a nie všeobecné informácie. Práve na to je ideálna naša služba – osobný koučing (poradenstvo), kde sa spoločne venujeme témam a problematike, ktoré vás zaujímajú alebo trápia.
Za pravdu mu dáva i naša klientka: „Nemá význam hladovať, len treba vedieť čo, koľko a kedy si môžeme dovoliť. Tieto informácie mi poskytol výživový poradca Ing. Javro a zvyšok je na každom človeku samom. Možno by som dokázala schudnúť aj sama, ale určite na úkor zdravia. Takto sa cítim zdravo a ešte aj „chudá“. Pri slove zdravo ma napadá, že na prvú konzultáciu som išla s tým, že chcem zmenu v stravovacích návykoch a keď sa potom podarí nejaké tie 3 kg schudnúť, bude to fajn. Proste som sa chcela zbaviť závislosti na sladkostiach a urobiť niečo pre seba tým, že vymením mrazenú pizzu a vysmážané jedlá za niečo hodnotnejšie.“
„Týždeň trvalo kým som si zvykla, že si musím pravidelne variť a chystať jedlo, no a keď som po 2 týždňoch zhodila skoro 3 kg – to vás motivuje.“
Zmeniť stravovanie a životný štýl nebýva často jednoduchý. Niekto si na to musí zvykať dlhšie, iný s tým nemá takmer žiadne ťažkosti. A ako sa darilo Daniele pri dôležitých zmenách? „Nábeh na „zdravý štýl“ stravovania nebol taký hrozný ako som si myslela. Veľmi rýchlo som zistila, že sa cítim lepšie, nemám záchvaty hladu, a že biely jogurt s medom je fajn náhrada za čokoládové umelé termixy. Týždeň trvalo kým som si zvykla, že si musím pravidelne variť a chystať jedlo, no a keď som po 2 týždňoch zhodila skoro 3 kg – to vás motivuje.“
„O to viac im mám chuť dokázať, že to funguje a ja TO DÁM.“
„Pri takejto radikálnej zmene životného štýlu býva podpora rodiny a okolia veľmi podstatná. Nie vždy sa však naši klienti stretávajú s úplným pochopením či dokonca nechápavým postojom okolia. Vždy sa našich klientov pýtame ako reaguje ich okolie na zmenu a ako to na nich vplýva, a rovnako sa ich snažíme povzbudiť a motivovať v ich snahe“ vysvetľuje Ing. Javro.
Preto sme sa spýtali i Daniely s akými reakciami sa stretla. „Poviem to takto: väčšina ľudí skúša zmenu stravovania a keď sa im samým nepodarí dosiahnuť cieľ, nechcú si pripustiť svoje zlyhanie a spochybňujú radšej postupy. Predtým aj teraz cítim tie nechápavé pohľady kolegov keď si na desiatu vytiahnem biely jogurt s ovsenými vločkami a agáve sirupom. No o to viac im mám chuť dokázať, že to funguje a ja TO DÁM. Priateľ bol zo začiatku tiež prekvapený z môjho rozhodnutia využiť služby výživového poradcu, no rýchlo zistil že sa cítim a vyzerám lepšie, preto ma podporuje.“
„Jedlo je náhodou chutné a vyskúšala som mnohé poprvý raz v živote.“
„Základom zostavenia jedálničkov je orientácia na chute, zvyklosti a potreby našich klientov. Snažíme sa o to, aby im jedlo chutilo, aby si ho vedeli pripraviť a ak im niečo nezachutí, okamžite potraviny alebo jedlá nahradíme niečím iným. Spokojnosť našich klientov je našou prioritou. Naše jedálničky sa snažíme robiť pestré, aby klienti mali možnosť vyskúšať i nové potraviny, s ktorými sa doteraz nestretli a zistiť, že i zdravé jedlá sú chutné 🙂 „ vysvetľuje Ing. Javro.
Ako sama Daniela vraví: „Jedlo je náhodou chutné a vyskúšala som mnohé poprvý raz v živote. Ako napríklad mandľové mlieko, pohánkové vločky či granátové jablko. Jedine čo mi nesadlo je natural ryža, čo ma však neobmedzuje, nakoľko sú tu stále zemiaky, celozrnné cestoviny, kuskus…“
„Ak to neskúsite, nikdy sa nedozviete či to dokážete.“
Motivácia je dôležitou súčasťou úspechu a hnacím motorom pri uskutočňovaní svojich cieľov. Danielinou motiváciou bolo a stále je najmä „zdravie a cítiť sa vo svojom tele dobre“. Všetkým odporúča jednoduchý tip ak váhajú nad našimi službami: „Ak to neskúsite, nikdy sa nedozviete či to dokážete.“
Na záver by sme radi vyzdvihli úspešnú redukciu klientky v konkrétnych číslach:
Daniele sa pomocou upravenej stravy podarilo počas trojmesačnej spolupráce zhodiť 8 kg, celkový tuk znížiť o 5% a hodnota vicerálneho tuku klesla o 2 indexové body.
*Výsledky klientov prezentované na webe nie sú typické. Výsledky každého klienta sú individuálne. Vždy záleží na prístupe klientov a dodržiavaní navrhnutých odporúčaní od našich výživových poradcov.