Výživový poradca Ing. Libor Javro radí v relácií Reflex

Pozrite si video záznam.

Náš výživový poradca Ing. Libor Javro bol pozvaný do relácie Reflex, ktorú pravidelne vysiela televízia Markíza každý utorok až piatok v čase 17:25 hod. Rozprával najmä o častých mýtoch zdravého stravovania a chudnutí.  Prehodnocoval viaceré mýty o potravinách, pri ktorých niektorí zaručujú chudnutie, ak ich vylúčime z nášho jedálnička.

Vylúčiť z jedálnička určité potraviny

Laici tvrdia, že ak prestaneme konzumovať napríklad zemiaky, múku alebo banány – zaručene schudneme. Nie je to celkom tak, základom je konzumácia týchto potravín v primeranom množstve a čase. Výživový poradca varuje, že hoci sú tieto potraviny sacharidového charakteru, sú pre nás a naše telo dôležité. Preto ich nemôžeme vylúčiť z nášho jedálnička, pretože by sme si mohli nabudiť rôzne zdravotné problémy. Potraviny s vyšším obsahom sacharidov a tukov musíme konzumovať v racionálnom množstve a najmä v závislosti od fyzickej aktivity, ako napríklad jednoduché sacharidy  cca 30 minút pred fyzickou aktivitou, ktorá bude trvať minimálne 1 hod.

Po 18 hodine nekonzumovať už žiadne jedlo

Rovnako ako tvrdenie, že  konzumácia jedál po 18-tej hodine je veľmi účinná na redukciu hmotnosti je veľmi chybné. Výživový poradca tvrdí, že posledné jedlo by sme mali konzumovať 2 hodiny pred spánkom. Náš organizmus potrebuje totiž fungovať z energie i vo večerných hodinách.

Ako môžete vidieť, neoplatí sa dôverovať takýmto fámam. Ak sa chcete zdravo stravovať a udržať si štíhlu líniu, poraďte sa radšej s odborníkom na výživu, ktorý vám dá zaručené rady a tipy.